|
Günümüzde dünya ticaretinde iki trendin yan yana ve iç içe yaşadığı görülmektedir. Bunlardan birincisi, yalnız otomotiv sektörünü değil, bütün sektörleri ve ekonomileri yakından etkileyen, ticaretin serbest düşünce ve tam rekabet ortamında olabildiğince liberalleşmesini amaçlayan "küreselleşme" düşüncesi, ikincisi de çeşitli biçimlerde ortaya çıkan "korumacılık" eğilimleridir.
Otomotiv sektörü dünya ölçeğinde gerçekleştirilen üretim miktarı, ihracat ve ithalatta 1997 yılı itibariyle dünya genel ticaretinden elde eedilen %9.4 oranındaki payı, yüksek pazarlama tekniği ve satış sonrası servis olarak "global ürün" konumundadır. Ancak, ticaret esas itibariyle ABD, AB ve Japonya gibi üç
piyasada yoğunlaşmıştır. 1997 yılı verilerine göre, bu üç pazar dünya otomotiv ürünleri piyasasının %86’nı, oluşturmaktadır.
Japonya’nın fiyat, kalite, model zenginliği, satış sonrası servis anlayışı, tüketici tercihlerinin belirlenmesi konularında ulaştığı anlayış, Japon otomobil yapımcılarına ihracatta mukayeseli üstünlük gücü sağlamaktadır. Japonya’nın dünya otomobil piyasasında pazar payını giderek artırması, Avrupa Birliği başta olmak üzere, diğer ülkeleri kendi üreticilerini korumaya yönelik tarife ve miktar kısıtlaması gibi bazı Önlemler almaya yöneltmiştir. Bu çerçevede AB ile Japonya arasında 1991-1999 yılları arasında, Japonya’dan AB ülkelerine otomobil girişlerini düzenlemeye yönelik bir "anlayış belgesi" imzalanmıştır. Bu anlayış belgesine göre; Avrupa Birliği’nde 1999 yılında otomobil ve 5 tona kadar olan ticari araç piyasasının 15.1 milyon üniteye çıkması ve Japonya’nın AB pazarındaki payının 2.43 milyon adet ile %16.1 olması öngörülmüştür.
Otomotiv ürünleri ihracatının, dünya genel ihracatı içerisinde 1980-1985 yılları arasında %5.0 olan payı, 1985-1990 arasında %14.0, 1990-1997 arasında %7.0 ve 1995, 1996 ve 1997 yıllarında sırasıyla %14.0, %5.0 ve %5.0 olduğu görülmektedir.
Batı Avrupa Ülkelerinin genel ihracatında otomotiv ürünlerinin payı, 1990 yılında %10.6, 1996 yılında %10.8 ve 1997 yılında %10.9’dur. Bu ülkelerin ithalatında ise sırasıyla %9.5, %9.7 ve %10.2 paya sahiptir.
Kuzey Amerika Ülkeleri toplam ihracatının 1990 yılında %11.7’si, 1996 yılında %12.0’si, 1997 yılında %12.1’i otomotiv sanayii ürünlerinden oluşmaktadır. Bu ülkelerin ithalatındaki payı ise %16.4, %14.7 ve %15.3 olmuştur.
Asya ülkelerinin genel ihracatı içinde otomotivin payı 1990, 1996 ve yıllarında %9.7, %7.1 ve%7.2 olarak gerçekleşmiştir.
1-Bölgeler Arası Ticaret Bölgeler arasında ve bölge içi gerçekleştirilen otomotiv sanayi ürünleri ticaretini, 1990-1997 yılları ortalama artış yüzdelerini esas alarak bölgeler arası ticari yoğunluğun Batı Avrupa’dan Kuzey Amerika ülkelerine %4 ile en yüksek seviyede, Asya’dan Kuzey Amerika ülkelerine yönelik ticaretin ise %1 ile en düşük seviyede olduğu dikkati çekmektedir. Bölge içi ticaretin %9 ile en yüksek seviyede Asya ülkeleri arasında, %5 yıllık ortalama artış yüzdesi ile en düşük oranda Batı Avrupa Ülkeleri arasında gerçekleştiği görülmektedir.
Diğer taraftan, 1996 yılında Asya’dan Kuzey Amerika’ya yapılan ihracatta %6 azalış olmuştur. 1996 yılı itibariyle Asya ülkelerinin kendi aralarında, Kuzey Amerika Ülkelerinin kendi aralarında gerçekleştirdikleri otomotiv sanayi ürünleri ihracatı, 1990-1996 dönemindeki ortalama artışın gerisinde kalmıştır. Buna karşılık Batı Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya ve Avrupa Ülkelerinin kendi aralarında gerçekleştirdikleri ihracat artış yüzdesi 1990-1997 döneminde kaydedilen ortalama artış oranının üzerinde gerçekleşmiştir.
1997 yılında Batı Avrupa Ülkelerinin kendi aralarında gerçekleştirdikleri ihracat %2 ve Asya Ülkelerinin kendi aralarında gerçekleştirdikleri ihracat %3 oranında azalmıştır. Aynı yıl Kuzey Amerika ülkeleri arasında gerçekleştirilen ihracat %10, Batı Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya yapılan ihracat %15 ve Asya’dan Batı Avrupa’ya olan ihracat ise %12 atış göstermiştir.
Otomobil piyasasında Güney Kore farklı gelir düzeyindeki alıcıları etkileyebilecek fiyatı ve çeşitli ölçekte geliştirdiği modelleri ile otomobil piyasasındaki pazar payım artırmakta; Avrupalı otomobil üreticilerinin ABD ve Japonya’dan sonra yeni rakibi olarak ortaya çıkmaktadır.
Yukarıda verilen rakamlar esas alınarak dünya otomotiv sanayi üretimi ve ticareti değerlendirildiğinde; bölgeler arasında transplant üretimin artarak, sektörde global ürün homojenliğine yaklaşıldığı ve korumacılık Önlemlerinin giderek yerini serbest rekabet ortamında oluşan piyasa şartlarına bırakmakta olduğu ve kıtalar arası ticaretin küresel pazarlama kavramı doğrultusunda arttığı görülmektedir.
2-Ülkeler Arası Ticaret Sektörde ticari etkinliği ülkeler bazında ele aldığımızda ABD, Almanya, Kanada, İngiltere, Fransa, Belçika-Lüksemburg, İtalya, İspanya, Japonya, Hollanda, Avusturya, Avustralya, İsviçre, İsveç ve Portekiz’den oluşan ilk 15 ülkenin otomotiv ithalatı 1980, 1990 ve 1996 yıllarında dünya otomotiv ithalatının sırasıyla % 68,1’ni, %80,1’ni ve %77,0’sini oluşturmaktadır. Almanya, Japonya, ABD, Kanada, Fransa, İspanya, Belçika-Lüksemburg, İngiltere, İtalya, Meksika, Güney Kore, İsveç, Hollanda, Avusturya ve Brezilyamdan oluşan ilk 15 ihracatçı ülkenin aynı yıllardaki payı ise sırası ile %93,2, %95,7 ve %94,4’dür.
Dünya otomotiv ürünleri ticaretinde ABD, Almanya ve Japonya’dan oluşan ilk üç ülke 1980, 1990, 1996 ve 1997 yılları arasında ihracatta sırasıyla %53.5, %52.9 ve %46.1 %49.0; ithalatta ise aynı yıllarda %27.0, %35.5 ve %35.3 ve 45.6 oranlarında pay almışlardır. Ancak, 1980 ve 1990’lı yıllarda otomotiv sektöründe Asya’da ve Avrupa’da yeni yapımcı ve ihracatçı ülkelerin yer alması ile bu ülkelerin, 1996 yılında 1980 yılına göre dünya otomotiv ürünleri ihracatındaki payları %3.3 oranında azalmış; ithalattaki paylan ise %29.6 oranında artmıştır
Bu ülkelerden ABD 1980-1996 döneminde ithalatta ortalama %20’nin üzerindeki payı ile ilk sırada, ihracatta ise %12 civarındaki payı ile üçüncü sırada yer almaktadır. Almanya’nın ihracatta 1980 ve 1990 yıllarında %21 civarında olan payı, 1996 yılında %18,5 olmasına rağmen ilk sıradaki yeri değişmemiştir. Japonya dünya otomotiv ürünleri ihracatında 1980 yılında %19,8, 1990 yılında % 20,8 paya sahipken, 1996 yılında payı %15,9’a gerilemiş ancak ikinci sıradaki yeri değişmemiştir.
Diğer taraftan, İspanya ihracatta 1980 yılında % 1,8 olan payını 1990 yılında %3,7’e ve 1996 yılında da %5,4’e; ithalatta ise 1980 yılında %0,9’a 1990 yılında % 3,1’e ve 1996 yılında %3,8’e yükselterek Meksika, Güney Kore gibi sektörde gelişme kaydeden ve ihracat artışı sağlayan ülkeler arasında ilk sırada yer almıştır.(Bknz.tablo:4)
3-Güney Doğu Asya Krizin Otomotiv Sektörüne Etkileri 1960’lı yıllardan itibaren ekonomik kalkınmalarında büyük sıçrama kaydeden Güney Kore, Singapur, Malezya, Endonezya’yı da içine alan uzak doğu ülkeleri "Asya Kaplanları" olarak anılmaya ve yatırım, üretim ve ihracatta gelişmekte olan bir çok ülke için model olarak gösterilmeye başlanmıştır. Bölge ülkeleri kaydedilen gelişmelere paralel olarak yabancı yatırımcıların gözdesi olmuş, giderek yabancı kaynakların ekonomi içindeki etkisi artmıştır. Ancak, son yıllarda bölgeye giren para reel ekonomiye kaynak yaratmak yerine kısa vadeli kazanç sağlayan spekülatif yatırımlara yönelmiştir. Uzun vadeli projelerin kısa vadeli kaynaklarla desteklenerek gereksiz yeni kapasite yaratılması ve doların özelikle Japon yeni karşısında değer kazanması sonucu ihracatta beklenen artışların gerçekleştirilememesi, bu ülkeleri geri ödemelerde sıkıntıya sokmuştur. Bölge ülkelerinde yaşanan bu olumsuz gelişmeye paralel olarak, uluslararası finans kurumları ve spekülatörler bölge ekonomilerini dikkatle izlemeye almışlardır.
Bölge ekonomilerinde görülen bu olumsuz gelişmelere bağlı olarak, 1997 yılı başlarından itibaren yabancı kaynaklar geri dönmeye ve bölge ülkelerinde büyüme eksi değerlerle ifade edilmeye başlamışlardır.
Bu gelişmeler çok geçmeden otomotiv sektöründe etkisini göstermiştir. İhracatta görülen düşüşler, yüksek kapasitede ve stokla çalışmak zorunda kalan otomotiv yapımcısı bazı firmaların iflas etmesine ya da el değiştirmesine sebep olmuştur. Ancak, bölgede görülen ekonomik kriz sadece bölgeyi etkilemekle kalmamış, diğer kıtalarda da etkisini göstermiştir.
Uluslararası Otomotiv Sanayicileri Birliği (OICA) tarafından açıklanan geçici üretim rakamlarına göre, 1998 yılında Dünya motorlu taşıt araçları üretimi %2.6 oranında azalarak 53.7 milyon adede düşmüştür. Aynı yıllarda dünya otomobil üretimi de 39.1 milyon adetten %1.7 oranında azalarak 38.5 milyon adede gerilemiştir.(Bknz Tablo:5)
1998 yılında dünya otomotiv üretiminde en büyük üretim düşüşü %19.0 ile Güney Amerika ülkelerinde yaşanırken, bunu %11.0 oranlarındaki düşüş ile Asya-Okyanusya izlemiştir.
Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri gerek toplam üretimde gerekse otomobil üretiminde %16 oranında üretim artışı gerçekleştirmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinde ise %8.0 oranında üretim artışı sağlanmıştır.
Dünya Motorlu taşıt araçları ihracatı %5.3 oranında artış göstermiştir. İhracat Asya-Okyanusya’da kayda değer bir değişme göstermezken, Avrupa Birliğinde %8.0 artmış, NAFTA ülkelerinde %7.9 oranında azalmıştır.
Asya-Pasifık bölgesinin en büyük otomotiv üreticileri olan Japonya’da üretim %8.4 oranında azalarak yaklaşık 10 milyon adede, Güney Kore’de %30.9 gibi yüksek oranda azalarak 2 milyon adede gerilemiştir.
Asya-Pasifık pazarında 1998 yılında satışlar %19,3 oranında azalmıştır. Satışlar Endonezya’da %82.1, Tayland’da %71.1, Malezya’da %63.4, Güney Kore’de %51.0, Japonya’da %15.5 oranlarında azalmıştır. Ancak, Avustralya %15.7, Tayvan %10.4 ve Çin Halk Cumhuriyeti %3.4 oranında satışlarını artırmışlardır.
Diğer taraftan, ihracatta kaybedilen performansın yeniden yakalanmasına yönelik olarak bazı bölge ülkelerinde devalüasyona gidilmiştir. Bu politika bilhassa Batı Avrupa’ya yönelik ihracatta, 1998 yılı sonlarına doğru olumlu sonuçlarını göstermeye başlamıştır.
1998 yılında Batı Avrupa ülkelerinde trafiğe yeni kaydedilen araçların sayısı dikkate alındığında, Güney Kore ve Japon otomobillerinin satışlarını artırmakta oldukları ve Asya-Pasifık Krizinin otomobil satışları üzerindekietkisinin azalmakta olduğu görülmektedir. Batı Avrupa Bölgesinde otomobil satışları Finlandiya’da %17.2, İspanya’da %16.0, Portekiz’de %14.1 İrlanda da %14.5, Belçika’da %14.1, Fransa’da %12.9, Almanya’da %4.6, İngiltere’de %3.4 artmıştır. Avrupa Birliğinde satışlarda kaydedilen artış ortalaması ise %6.5’dir.
Diğer taraftan, satışlar İtalya’da %0.5, Norveç’te %4.2 oranlarında azalmıştır.
Güney Kore firmalarının Batı Avrupa ülkelerindeki satışları %32 (320,797 adet) oranında en yüksek artış seviyesini yakalamıştır. Mercedes %22.8 (534,519 adet), VW grubu %10.1 (2,188,957 adet), Japon Firmaları %8.9 (1,473,393 adet), GM grubu %0.1 (1,395,442 adet) artmış, Ford Grubu %2.5 (1,268,676 adet) Fiat Grubu %0.4 (1,371,317 adet) oranlann azalmıştır.
Batı Avrupa Ülkelerinde reel ekonominin, Asya-Pasifık ülkelerine göre daha güçlü ve spekülatif finansman yatırımlarının daha düşük oranlarda olması, bu ülke ekonomilerinin global ekonomik krizden daha fazla etkilenmesini önlemiştir. Kardeşler rent a car 7 gün 24 saat hizmetinizdedir.. Etiketler;Kardeşler Rent a Car, Oto Kiralama, Otomobil Kiralama,İstanbul oto kiralama,İstanbul'da Kiralık Araç, Uzun Süreli Araç Kiralamak, Hafif Ticari Araç Kiralamak, Kiralık Araba , Kiralık Oto, Kiralık Binek Oto , Lüks Araba Kiralamak, Ekonomik Kiralık Araç, Kiralık Otomobil,İstanbul Havaalanı Araç Kiralama , Günlük Oto kiralama, Kiralık Ticari Araç, Kiralık Otomobil, Kiralik Minibüs, Kiralık Panelvan, Kiralık Minibüsler, İstanbul Rent a Car, binek araç kiralama, ticari araba kiralama, lüks oto kiralama, kartal rent a car, maltepe oto kiralama, Limuzin Kiralamak, Profesyonel Araç Kiralama, Rent a Car Avcılar, Rent a Car Bakırköy, Rent a Car Beykoz, Rent a Car Büyükçekmece, Rent a Car Güngören, Rent a Car Gaziosmanpaşa, Rent a Car Kağıthane, Rent a Car Fulya, Rent a Car Otogar, Rent a Car Havaalanı, Rent a Car Maltepe, Rent a Car Emirgan, Rent a Car Tarabya, Rent a Car Bağcılar, Rent a Car Bayrampaşa, Rent a Car Polonezköy, Rent a Car Mecidiyeköy, Rent a Car Ataköy, Rent a Car Çatalca, Rent a Car Pendik, Rent a Car Kadıköy, Rent a Car Zeytinburnu, Rent a Car Tuzla, Rent a Car Üsküdar, Rent a Car Bahçelievler, Rent a Car Topkapı, Rent a Car Dolmabahçe, Rent a Car Beşiktaş, Rent a Car Beyoğlu, Rent a Car Eminönü, Rent a Car Küçükçekmece, Rent a Car Sarıyer, Rent a Car Ümraniye, Rent a Car Sultanbeyli, Rent a Car Kartal, Rent a Car Taksim, Rent a Car Eyüp, Rent a Car Kilyos, Rent a Car Silivri, Rent a Car Şişli, Rent a Car Şile, Rent a Car Esenler, Rent a Car Fatih, Rent a Car Ortaköy, Rent a Car İstanbul İçi Ekonomik Kiralama, İstanbul Binek Araç Kiralama, Kardeşler Filo Kiralama, İstanbul Kiralık Lüks Otomobil, İstanbul Minibüs Kiralama, İstanbul Lüks Araç Kiralama, Lüks Oto Kiralama, Havaalanına ve Otogara Araç, İstanbul jip kiralama, İstanbul Mercedes Kiralama, Land Rover Kiralama, İstanbul Filo Kiralama İstanbul Rent A Car, İstanbul Araç Kiralama, İstanbul Araba Kiralama, Araç Kiralama,Lüks Otomobil Kiralama İstanbul Mercedes Kiralama, İstanbul Bmw Kiralama, İstanbul vito kiralama, Dizel Araç Kiralama, , İstanbul Rent a car Firmaları, İstanbul araça kiralama Firmaları, Türkiye Rent a car, Turkey Rent a carİstanbul'da Günlük Oto kadıköy rent a car Kadıköy rent a car hizmetleri, İstanbul rentacar oto kiralama hizmetleri.,Rent a car Firmalar,Araç kiralama firmalarý, Oto kiralama Firmalarý, Otomobil kiralama firmalarý, Filo kiralama, ucuz araç kiralama Ataturk Havaliamý, Atatürk Havalimanı Oto Kiralamaİstanbul atatürk hava limanı otokiralama Araba kiralama İstanbul Atatürk HavaLimanı Oto Kiralama Atatürk HavaLimanı araç Kiralama Sabiha Gökçen Havaalanına araç kiralama Sabiha Gökçen Havaalanına oto kiralama hizmeti İstanbul Yeşilköy - Sabiha Gökçen Havaalanı Özel Taşıma |